Thursday, July 1, 2010

Isu pembelian Scorpene tidak perlu ke SPRM

01/07/2010 1:41pm

BANGI 1 Julai - Isu pembelian kapal selam Scorpene tidak perlu dibawa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, ini kerana pembelian kapal selam itu dibuat mengikut prosedur yang sepatutnya, malah kos pembelian kapal selam buatan Perancis bernilai kira-kira satu bilion euro pada tahun 2002 itu mendapat kelulusan Kementerian Kewangan.

"Pembelian dibuat mengikut apa yang ditetapkan prosedur, semua langkah diikuti sebaik-baiknya," katanya kepada media selepas melepaskan peserta Ekspedisi 1Malaysia ke Kota London di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai pembelian kapal selam itu yang dilaporkan oleh sesetengah media membabitkan pembayaran komisen bernilai kira-kira 114 juta euro kepada syarikat di Malaysia. - Bernama

Sumber: Utusan Malaysia Online

CyberCoxswain: Perlukah nak libatkan SPRM?... mungkin mereka ini perlukan lebih penjelasan agar "kerahsian" yang didakwa - terungkai.

SPRM perlu bekerja lebih masa untuk menyelesaikan semua masalah yang melibatkan negara dan kepentingan awam yang dilaporkan. Termasuk juga masalah matematik yang melibatkan komisen 20% dari 1 bilion?... (rasanya dalam bisnes 20% adalah komisen yang biasa digunapakai, tak taulah pulak kalau diaorang 'up' lebih)

No comments: