Friday, July 2, 2010

Kapal selam KD Tun Razak tiba di perairan negara

KAPAL selam Scorpene kedua negara, KD Tun Razak tiba di perairan negara dari Sepanyol semalam.

KUALA LUMPUR - Kapal selam kedua negara, KD Tun Razak tiba di perairan negara semalam dari limbungan pembinaannya di Madrid, Sepanyol.

Kapal selam jenis Scorpene yang dilancarkan oleh Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah pada 8 Oktober 2008 itu kini dalam perjalanan ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut untuk sambutan rasminya hari ini.

Menurut kenyataan TLDM, sambutan rasmi pada sebelah petang akan diserikan dengan keberangkatan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Turut menyambut ketibaan kapal itu ialah Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Azizan Ariffin.

KD Tun Razak dinamakan bersempena Perdana Menteri kedua Malaysia Tun Abdul Razak Hussein sebagai mengenang jasa negarawan ulung itu atas sumbangannya kepada kemerdekaan, permodenan, pentadbiran dan pembangunan negara.

KD Tun Razak yang dikendalikan 31 kru bergerak menggunakkan diesel dan boleh beroperasi sehingga kedalaman lebih 300 meter. - Bernama

SUMBER: Kosmo! Online

CyberCoxswain: Selamat Datang... Welcome Aboard!

No comments: